Jamatlonci naredili šiht

Objavila: Jamatlonka | Datum objave: 02. 12. 2017 17:00

Na že osmem Jamatlonu je v soboto, 2. decembra 2017, premagovalo knapovske ovire 231 jamatloncev v 63 ekipah oziroma 100 žensk in 131 moških.

Prišli so iz vse Slovenije in tudi tujine. Po prevzemu startnih številk v Hrastniku so se s posebnim avtobusom odpeljali v Trbovlje na rudniški Ajnzer, kjer se je njihova najbolj nenavadna dogodivščina začela. V jami so jih čakale bolj ali manj zahtevne rudniške ovire, nad njimi so bdeli rudarji in Perkmandeljc, ki vsakega »požegnja« tudi po zadnji plati. Petkilometrsko progo so zaključili spet v Hrastniku in luč sveta ugledali po zadnjem vzponu Barbare vpadnika.

V rudniški upravni zgradbi je še vedno rudniška vašhava (kopalnica), kjer so se lahko oprhali, vsi pa so se okrepčali tudi s knapovskim golažem. Ko so jim zapele pevke Ženskega pevskega zbora Svoboda Dol pri Hrastniku, je bilo jasno, da so na cilju vsi in se pričenja zaključni del prireditve. Pevke so pripravile krajši koncert rudarskih pesmi. Nato je sledila podelitev nagrad. Jamatlonci si lahko nagrado prislužijo na več izjemno nenavadnih načinov.

Prvi je met bata škornja v kuolmkišto. Jamatlonci se po preizkušnji v jami – še malo zapehani, blatni in preznojeni – preizkusijo v tej še-ne-olimpijski disciplini. Škorenj mečejo čez glavo, obrnjeni proč od kuolmikište. Ta podvig je najbolj uspel Maruši Grandovec iz ekipe Midva, drugi najboljši metalec je bil Franci Šantej iz ekipe Uvjleki 2, tretji pa Davor Gračan iz ekipe Imunosal, ki je prišla na Jamatlon iz Hrvaške.

Jamatlon želi spodbujati tovarištvo in ekipni duh, ne pa hitrostno tekmovanje. A čas organizatorji vseeno merijo, izračunajo povprečnega, nato pa nagradijo ekipe, ki se mu najbolj približajo. Tokrat so bile to ekipe Štajgarce iz Vrtca Zagorje, Blaž + Katja ter Bluberries 1.

Na Jamatlonu vsakič podeljujemo tudi izvirne nazive. Tokrat je bila odločitev naslednja: Pik as (najbolj izkušen udeleženec) je postal Trboveljčan Martin Hanžič iz ekipe Trbouskih 187. Domfrca (najbolj izkušena udeleženka) je Valerija Bužan iz Ljubljane, članica ekipe Druga violina. Lerhajer (najmanj izkušen udeleženec) je postal najmlajši udeleženec Luka Knez iz Trbovelj. Naziv Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja) si je prislužila Kaja Gomboši, ki se je  na Jamatlon pripeljala iz 100,67 kilometrov oddaljene Murske Sobote. Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka) je postala Nataša Junež iz ekipe Jamske pošasti, Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec) pa Tomaž Razingar. Najbolj izviren naslov je po mnenju organizatorjev izbrala ekipa Torpedo divjih svinj, ki so jo sestavljali Mateja Vozelj, Špela Vodlan, Petra Petrič, Damir Pavlič in Tomaž Vozelj iz Polšnika. Nagrajeni so bili z izvirnim nazivom Ohter prtija. Za najbolj srčno ekipo je bila izbrana ekipa Imunosal in njena člana Dino Kremić in Davor Gračan iz hrvaškega Zagreba. Pripadel jima je naziv Herc šafla. Dritl kumarati ali najbolj tovariška ekipa je postala ekipa Art-pe-office v sestavi Damjan Zupan, Diana Prtenjača, Barbara Prosenik, Luka Bulc in Grega Oblak. Hoznšajzerja ali najbolj prestrašenega udeleženca je izbral Perkmandeljc. Naziv je prejela Polona Žilnik. Organizator je podelil tudi naziv Štjampl za naj zasavskega auslenderja, to je postal  Mitja Bervar iz ekipe N'kolm se ne damo.

Organizatorju so nagrade izbranim pomagali podeliti Marjetka Bizjak, ravnateljica Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, ki je v sodelovanju s podjetjem Dewesoft pripravila virtualno oviro, predsednica Akademije Zasavc leta Ana Režun in Perkmandeljc. Nagrajenim je čestital tudi Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije v obdobju 2012-2017, ki je izjemno naklonjen ohranjanju zasavske rudarske dediščine s turistično rekreativnimi projekti in je prevzel tudi častno pokroviteljstvo nad Rudarskim maratonom, ki bo 22. aprila 2018. »Ponosen sem, da sem danes lahko tukaj in z vami delim to izkušnjo,« je med drugim povedal Mitja Bervar, ki je na Jamatlon pripeljal svojo ekipo. V njej je bil tudi hokejist, nekdanji kapetan slovenske hokejske reprezentance in vodja slovenskih navijačev na zimskih olimpijskih igrah prihodnje leto v Pjongčangu Tomaž Razingar.

Vsi sodelujoči so bili po uspešno zaključenem Zimskem jamatlonu zadovoljni in tovariško razpoloženi. Večina se jih je zadržala tudi na zaključni prireditvi, kjer jih je s pristnim knapovskim humorjem zabaval tudi Perkmandeljc.

Fotogalerijo sproti dopolnjujemo in je na ogled na http://www.jamatlon.si/galerija-zj2017/.

Pri izvedbi Zimskega jamatlona so nam pomagali partnerji Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje, Eles, Bartec Varnost, MOL Slovenija, Strip's Lumenia, Steklarna Hrastnik, Bonpet Systems, Pronig Trbovlje, Metalia Trbovlje, Lekarna Pušnik, Avrigo, Gostilna Pr' Čop, Thermana Laško, Pivovarna Knap, Je&Gr Zagorje, K-M@RK, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje in Dewesoft. Projekt sofinancirata Evropska unija iz evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Ekipa Jamatlona


Prejšnji Jamatloni