Trasa

Trasa Jamatlona 2019

 1. Start Jamatlona 2019 ob vhodu v hrastniško jamo Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Rudar – spremljevalec še enkrat pregleda opremo udeležencev, udeleženci se vpišejo v seznam za jamo, prejmejo zadnja navodila ter krenejo na pot.
 2. Pot se strmo spušča v Barbara vpadnik – dolžina vpadnika je 280 metrov in višinska razlika 40 metrov.
 3. V Barbara vpadniku bodo rudarji poskrbeli za ovire, za katere bodo jamatlonci potrebovali malo spretnosti v plazenju in sklonjeni hoji navzdol. Spodaj jih bo čakala ovira v obliki kabine za prevoz ljudi, skozi katero si bodo morali najti pot.
 4. Proga poteka mimo novega jaška Hrastnik II. Pri remizi lokomotiv VDL ovira predstavlja viseče breme v obliki nosilne gondole za prevoz ponesrečencev, ki jo udeleženci potiskajo na določeni trasi.
 5. Nekaj sto metrov naprej po zveznem obzorju bo jamatlonce osvežila vodna prha s stropa rova.
 6. Pri križišču Javor vpadnika čaka jamatlonce za mnoge najtežja ovira in sicer plazenje skozi cev premera 600 mm in dolžine 10 metrov.
 7. Naslednja ovira bo poskrbela, da si bodo udeleženci oprali noge, saj bodo morali premagati več kot deset metrov vodne ovire. Pot nadaljujejo v dolžini 450 metrov do naslednje ovire.
 8. Rov, kjer se nahaja ovira, je malo širši in je zato temu primerna tudi ovira. Tu bodo rekreativci prenašali breme (moški večje, ženske manjše), ki ima težo 1/3 dolžine pravega jamskega loka (rudar je sam prenašal cel lok) in 1/6 jamskega lesenega podpornika.
 9. 400 m naprej na razpotju rovov se pot nadaljuje proti jašku 1 (#1), kjer je prehod mimo jaška zavarovan, a je vseeno vidno, kje in kako so se prevažali stari knapi. Nato nadaljujejo pot v dolžini 500 metrov. Speljana je po starih rovih, kjer je možno srečati pravega Perkmandeljca?!
 10. Ko pridejo na križišče 7, se lahko odžejajo z vodo in nato jih čaka za vrati presenečenje v obliki ovire. Potiskati je potrebno jamski voziček v obe smeri.
 11. Na ozkem delu jame bodo naleteli na več jamskih vozičkov (huntov), ki so postavljeni na tiru in jih je potrebno prečkati s plezanjem in lazenjem čez nje.
 12. Na poti čaka jamatlonce ovira, potniška kabina visečega vlaka, skozi katero se bodo morali prebiti.
 13. Nato pot vodi po starem jamskem rovu, ki je obzidan z opeko in je značilnega profila v dolžini 450 metrov.
 14. Na koncu rova jih čaka Bedia vpadnik dolžine 250 metrov in 40 metrov višinske razlike. Ovira jamatloncem predstavlja hoja navzgor do vrat, ki vodijo v oblom.
 15. Naslednja ovira je na začetku talnega rova, kjer udeleženci pridejo v oblom in je potrebno preplezati poldrugi meter visoko oviro, nato pa prehoditi po talnem rovu še 250 metrov.
 16. Predzadnja ovira udeležence čaka na zadnji ravnini pred ciljem. Tam bo jamatlonce pričakal/a fotograf/inja z edino nalogo: fotografijo vsake ekipe, ki bo sodelovala na Jamatlonu. Pripravite odbite poze in se potrudite s poziranjem.
 17. Zadnja ovira je postavljena v talnem rovu, predstavlja pa krajši rov, ki pomeni virtualno oviro. V rovu lahko jamatlonce čakajo dodatne ovire, ki v tunelu z vrtečimi lučmi lahko predstavljajo pravo presenečenje.
 18. Cilj jamatlona je na Ajnzerju v Trbovljah, kjer se udeleženci vpišejo v evidenčni list.
  Opomba: organizator si pridržuje pravico do manjših sprememb trase in postavitve ovir.